Over ons, Bart en Tineke Koolwijk, ons werk vroeger en nu.......

In 1987 kochten we onze eerste boot, een Beneteau Forban MKII, de kussens moesten vernieuwd worden en een nieuwe zeilhuik.
Polyether matrasdelen van Nijhoff, (goedkoop door rookschade) bewerkt met een electrisch broodmes, oude velours gordijnen en een eenvoudige Vendex naaimachine deden het wel, de zeilhuik werd uit Tentdoek van de Ireneshop gemaakt.
Begin 1990 De 2e boot een Balaton 24 had al iets meer aandacht nodig. Hier moesten een paar complete banken en alle kussens geheel vernieuwd worden inclusief de gecapitoneerde wanden. Koudschuim en een een rol stof van de lapjesmarkt te Utrecht. 't Werd prachtig.

samen

In 1995 werd het winkelpand echt te klein voor kantoor, voorbereiding en produktie tegelijk dus verhuisde (de produktie)begin 1996 naar de Kaap Hoornstroom 22 op het industrieterrein.
Volop ruimte en vlak bij de jachthaven waar onze boot lag.De benedenverdieping was ruimschoots grootgenoeg voor onze drukkerij, liefst 180 m2,
de bovenverdieping, net zo groot, zou vooral gebruikt worden voor hobby en de zeilmakerij.
Zo kwam er snel een Draaibank en een oude Pfaff industrie-machine, een Juki tripple transport naaimachine en een festoneer-machine voor vloerkleedjes.

festoneren

Begin 2000 kwam de derde boot, een Beneteau Evasion motorsailer. Hier werd door stoffering, maken van een dektent, huik en rolhoes plus de aanpassingen aan zeilen veel kennis opgedaan. de privé woning werd opgezegd en De winkel (Magdaleenweg 28) werd opgeknapt tot de eerder bedoelde Studio-kantoor en woonruimte. De drukkerij werd steeds moderner, er kwam een meer-kleuren drukpers met automatische plaatwissel en digitale afstelling. de eerste Docucolor 12 (digitale kleurenprinter) en Mitsubishi computer to-plate belichter werden geplaatst.

2005.. de vierde boot kwam er aan, een echte klus-uitdaging, een oudere Finnsailer 29. Hiervoor kwam "alles uit de kast".
Er werd een modernere Pfaff 1425 en een langarm Dürkopp 2 naalds aangekocht.

Zo langzaam aan steeds beter uitgerust kwam hier in 2008 vast werk voor! We maakten via een bijzonder goede vriend kennis met een groothandel in piano- en vleugel onderdelen en accessoires. Als drukkers konden we wel al instrumenthoezen bedrukken maar wat nog leuker was we mochten ze ook gaan maken en werden hier ook uitstekend, kosteloos door onze goede vriend voor opgeleid.
Naast de vele stoffeerders-trukjes, materialenkennis en ervaring heeft hij ons met veel geduld de zo belangrijke kneepjes van het zeilmakersvak bijgebracht, en staat ons nog steeds regelmatig bij.

Op goed advies is er flink geïnvesteerd in speciale machines zoals een lange-arm zig-zag met puller, een biesmachine, een Kuris
stof en schuimrubbersnijmachine, lockmachines, de 2 naalds zuilmachine, etc. etc.

 
 
 
2012 Zeilmakerij Koolwijk is inmiddels de volwassen partner van Drukkerij Koolwijk geworden.